O singură picătură de ulei uzat poate polua 1.000 de litri de apă naturală. Apa este un factor de mediu indispensabil vieţii. Lipsa de apă sau consumul de apă poluată are multiple consecinţe negative asupra mediului si sanatatii noastre.
Daca nu reciclam, ne costa: frecventa de curatire si intretinere a statilor de epurare, pompare, tevi si sistemul de canalizare creste de 5 ori fata de ciclul normal. Aceasta duce la o crestere enormă a costurilor asupra comunităţii, ceea ce in final ne afecteaza pe noi toti. Eliminarea acestor efecte nefavorabile este posibila daca aceste deseuri sunt colectate, tratate, filtrate si reintroduse in circuitul economic sub alta forma.
Deşeurile de grasimi si ulei alimentar nu numai ca dăunează mediului inconjurator si omului, dar depunerea acestora pe peretii sistemului de canalizare provoaca obturari regulate. In plus, se produce mirosul urat, coroziune si apare o influenta negative asupra functionarii statiilor de epurare, mergand pana la blocarea si distrugerea acestora.
Poluarea apei și a solului: uleiul alimentar uzat formează o peliculă deasupra apei la contactul cu aceasta, oprind oxigenul să ajungă la viețuitoarele și plantele din apă; totodată, ajuns în sol, acesta are nevoie de ani de zile pentru a se regenera și a deveni productiv.